A büszkeségről még…

» Írta - - 2018. Már 14 in Blog, Karrier | 0 Hozzászólás

A büszkeségről még…

Az előző blogbejegyzésemhez hasonlóan ez a mostani is a büszkeségről szól. Figyelemreméltó, hogy a kereszténység hagyományos tanaiban a büszkeség a hét főbűn egyike, amit le kell győzni, mert "aki kevély, az egyenlőtlenséget kelt".

Mindannyian találkoztunk már olyan emberekkel, akik mindig csak a saját igazukat hangoztatják, másokat pedig könnyedén elítélnek. Magukat fel-, a többieket leértékelni igyekeznek. Bennünk keltenek szégyenérzést, pedig valójában ők azok, akikben ez a szégyenérzés megvan, jóllehet, menekülnek előle. Ha ezt a folyamatot megértjük, akkor azt is értjük, hogy a büszkeség esetenként értéktelenségtudatból és emiatt való szégyenkezésből származik. Minél rosszabbul érzi magát valaki a bőrében, annál nagyobb késztetést érez arra, hogy saját kiválóságát, másokkal szemben való felsőbbrendűségét hangoztassa.

Néha önvédelemből értékelünk le másokat. A büszkeség tehát megakadályozhat valakit abban, hogy saját emberi sérülékenységével, tökéletlenségével szembe kelljen néznie. Amikor tehát valaki büszkeségből nem tud olyasmit kimondani, hogy „sajnálom”, „ne haragudj”, „ezt elszúrtam”, akkor neki nehéz lesz kölcsönösen jó kapcsolatokat fenntartania másokkal. De ha megérti, hogy a hibázás, a tévedés teljesen természetes tulajdonságunk és ennek felvállalása nem eltávolítja, hanem sokkal inkább közelebb hozza a többieket hiszen megértést szül, akkor azzal sokat tehet a kiegyensúlyozott munkahelyi és magánéleti kapcsolataiért.

 

Szeretettel,

Tomori Nóra, karrier tanácsadó, coach, életvezetési tanácsadó

 

Hozzászólás