A meditációról

» Írta - - 2015. Már 21 in Blog, Boldogság, Érzelmi intelligencia | 0 Hozzászólás

A meditációról

Sokan számolnak be arról az engem felkeresők közül, hogy lelki egyensúlyuk fenntartása érdekében kipróbálták már a meditációt. Meditáció segítségével kétségtelenül segíthetjük egészségünk és nyugalmunk fenntartását, szellemi képességeik jobbítását, fejleszthetjük érzelmi intelligenciánkat. A hagyományos keleti vallásokban a meditáció a lelkiség és vallási szertartások része volt. A meditáció tanára egyben filozófiai, vallási, erkölcsi oktató szerepét is betöltötte. A mai felgyorsult nyugati világban azonban önálló belső egyensúlyteremtő gyakorlattá vált sokak szemében.

A kérdés, ami gyakran felvetődik, járjunk-e tanárhoz, válasszunk-e csoportot, vagy egyszerűen meditáljunk otthon szabadidőnkben, egyedül.

A meditációs technikák tulajdonképpen kiválóan megtanulhatók könyvekből, videókból, internetre felrakott leírásokból.

Kérdés, milyen célból meditálunk. Ha azért, hogy testünk-lelkünk egészségesebb legyen, javuljon a teljesítményünk a sportokban, tanulásban, munkában, akkor tulajdonképpen nincs is szükség tanárra, csoportra, bátran gyakorolhatunk magunkban, saját időbeosztásunk, ritmusunk szerint.

 

Ha célunk egy kicsit mélyebbre vezérel bennünket önmagunk megismerésének, megértésének útján, tudatosságunk fejlesztésének irányában, szívünk gyógyítása mentén, akkor érdemes egy gondolkodásra ösztönző filozófiában jártas vezetőt, csoportot választani és végigmenni a lelki úton.

Hogyan válasszunk?

- Tudjuk meg, gyakorolja e napi szinten a meditációt legalább 2-3 éve?

- Mi motiválja arra, hogy meditációt oktasson?

- Megvannak-e benne azok a személyes tulajdonságok – kedvesség, türelem, alázat, nyitottság, érettség, bölcsesség stb., amik hitelessé tehetik?

- Hol tanult meditálni? Ugye ő nem könyvekből szerezte a tudást…?

 

Sokan tudják, hogy a keresztény ima gyökerei is a (Zen) meditációból származnak. Teljesen mindegy hogy keleti vagy nyugati filozófiákon nevelkedtünk, az elmélyülés, elcsöndesedés, figyelmünk egy dologra való koncentrálása és elménk fejlesztése csak fejlődésünk forrásává válhat.

Sikeres önfejlesztést kívánok!

Tomori Nóra, karrier és életvezetési tanácsadó

Hozzászólás