Büszkeség és karrierépítés

» Írta - - 2018. Már 12 in Blog, Karrier | 0 Hozzászólás

Büszkeség és karrierépítés

“Büszke vagyok magamra mindazért, amit elértem az életben.” “Büszke vagyok a karrierutamra.” “Büszke vagyok az önéletrajzomra.” “Büszke vagyok a pontosságomra, az etikusságomra.” Ezek mind-mind olyan kijelentések, amik jó érzéssel töltenek el bennünket. De mit is jelent pontosan a büszkeség és hogyan szolgál bennünket valójában? Az értelmező szótár szerint olyan dolgot jelent, ami miatt méltányoljuk magunkat és mások is méltányolhatnak bennünket. Ezt jobbára olyan dolgokra értelmezzük, amikben jobbak, vagy értékesebbek vagyunk másoknál.

De a fentivel ellentétben a büszkeség arra is utalhat, ha túl alacsony az önértékelésünk. “Túl büszke ahhoz, hogy tanácsot, segítséget kérjen.” “Büszkesége miatt nem ismerte el, hogy tévedett.” Hogy van ez?

Teljesen normális, ha elégedettség tölt el amiatt, ha például megkaptunk egy kinevezést, vagy vettünk egy szép autót. A bajt az jelentheti, ha ezekkel a dolgokkal azonosítjuk magunkat, ha ezek alapján határozzuk meg, kik vagyunk. Előbb utóbb belső konfliktust szül, ha ragaszkodunk olyan dolgokhoz, amiket végül mindenképp magunk mögött kell hagynunk.

Önértékelésünk akkor nyugszik jó alapokon, ha önmagunk értékességének tudatosításán alapszik és nem az értéktárgyainkon, vagy kívülről jövő elismeréseken. Más szavakkal értékességünk független a sikereinktől, vagy kudarcainktól. Ez nem jelenti, hogy ne tegyünk meg mindent a sikeres karrier, az ütős önéletrajz, a jó állás érdekében. Ellenkezőleg. Mindent kövessünk el, hogy sikeres karriert építsünk. De ha valami néha nem sikerül, például nem úgy sül el egy állásinterjú ahogy elterveztük, attól nem váltunk értéktelenebbekké, ez biztos. Csak egy projekt volt sikertelen, nem mi magunk.

Szeretettel,

Tomori Nóra, karrier tanácsadó, coach, életvezetési tanácsadó

 

Hozzászólás