Célkitűzések és a hosszú élet kapcsolata

» Írta - - 2014. okt 27 in Blog, Boldogság, Család | 0 Hozzászólás

Célkitűzések és a hosszú élet kapcsolata

A Psychological Science Journal oldalán megjelent kutatás szerint, ha valaki célokat állít maga elé, legyen akármennyi idős, jó eséllyel meghosszabbítja vele az életét. A kutatásba hatezer 20 és 75 év életkor között lévő embert vontak be.

A megfigyelés időtartama 14 év volt. Három összetevőt figyeltek.

1. A résztvevőnek voltak-e kimondott céljai?

2. Többségében jó vagy rossz emberi kapcsolatai voltak?

3. Pozitív, vagy negatív érzelmei voltak-e többségben?

A megfigyelt időszak alatt 569 résztvevő (9%) halt meg. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy azok, akik életben voltak az időszak végén, nagyobb arányban éltek céltudatos életet és voltak jobb emberi kapcsolataik azoknál, akik meghaltak. Ez nemcsak az időskorúakra, hanem a fiatalokra is igaz volt. És egyformán igaznak bizonyult azokra, akik aktív korúak voltak, és a nyugdíjasokra.

Nem kérdés tehát, hogy kellenek célok.

Az életvezetési tanácsadás során a célok felállítása az első dolog, amit megtörteszünk, viszont nem mindegy, hogyan. Tanácsadóként nem állíthatunk fel célokat mások számára. Az ügyfél céljai csak akkor értékesek és életszerűek, ha belülről, saját értékrendből és késztetésből alakulnak ki, és az ügyfél maga állítja fel őket. A tanácsadó abban segíthet, hogy különböző nézőpontokból láttasson dolgokat, különböző olvasatokat keressen dolgoknak, és ezzel segítsen más megvilágításba helyezni dolgokat, vagy az alapos körbejárást.

Szülőkként gyermekünknek is lehetünk “életvezetési tanácsadói”. Segíthetünk gyermekeinknek céljaikat felállítani. A maguk által felállított célokat biztosan magukénak fogják érezni, míg a kívülről kapottakat nem.

Segítsük őket kérdésekkel!

-Mit szeretnél elérni ma az iskolában?

-Mit szeretnél a nap végéig?

-Mit szeretnél elérni ezzel a találkozóval/különórával/sportfoglalkozással?

-Mit szeretnél elérni ennek a mailnek/sms-nek az elküldésével?

-Mit szeretnél elérni ennek a beszélgetésnek a során?

Sikeres célfelállítást, és sikeres gyermeknevelést kívánok!

Tomori Nóra

 

Hozzászólás