Elengedés – gondolatok

» Írta - - 2016. okt 12 in Blog, Boldogság | 0 Hozzászólás

Elengedés – gondolatok

Mondják, hogy az elengedés nehezebb a ragaszkodásnál.

A keménység, merevség az öregedéssel van összefüggésben, a rugalmasság az fiatalságot szimbolizálja. A ragaszkodás az előrejutás sorompója. Eddig könnyű, mert beszélni mindig könnyű a dolgokról.

A gyakorlatban mit tegyünk, hogy el tudjunk engedni olyan dolgokat, amik nem szogálnak minket?

- Tárgyaink elengedése

Talán könnyebb lépés azt felismerni, hogy azok a dolgok, tárgyak, mindenféle holmik, amiket magunk körül őrzünk, olyan dolgokról szólnak, amiket magunkban nem tudunk elengedni. Ha túl sok dolgot őrzünk, akkor tudhatjuk, a lelkünket is túl sok mindennel terheljük a múltból. Ha megszabadulunk a régi kacatoktól, “jó lesz még valamire” dolgainktól, máris megérezhetjük az elengedéssel járó felszabadulás érzését.

- Feszültségeink elengedése

Üljünk vagy feküdjünk le, lélegezzünk mélyeket, lazítsuk el egyenként testrészeinket és mondjunk magunknak folyamatosan olyan jóleső dolgokat, mint pl. “elengedem a feszültségemet, jól érzem magam, értékelem és szeretem magam, elengedem a rossz gondolatokat”. Tegyük ezt nagyon gyakran. Ténylegesen sokkal jobban érezhetjük magunkat.

- Múltbeli dolgok elengedése

Vegyük észre, hogy gondolataink sokkal több időt töltenek a múltban és a múltbeli dolgok között, mint amennyire ahhoz szükség van, hogy “feldolgozzuk” őket. Gondolataink viszont irányíthatóak. Irányítsuk őket inkább a jelen és a jövő irányába. Irányítsuk figyelmünket a napi “mit-hogyan” tennivalók és a “holnap milyen lépéseket teszek” irányba. Minden alkalommal tegyük ezt meg, valahányszor csak elkalandoznánk a múltba. Felszabadító érzés és felpörgetjük életünket is.

- Irányítás elengedése

Sokan úgy vélekedünk, hogy ragaszkodnunk kell az irányításhoz, mert ha nem igyekeznénk irányítani az eseményeket, embereket, akkor nem tennénk meg minden tőlünk telhetőt a dolgok jobbítására. A görcsös ragaszkodás feszültséget szül, a feszültség merevvé tesz, nem vesszük észre az alternatív lehetőségeket és így a helyzetet sem tudjuk megoldani. A markolat elengedése sokszor előrelendíti a dolgokat a megoldás irányába.

- Engedjük el a görcsös akarást és a sóvárgást is

Igaz, hogy a siker kulcsa a kemény elhatározás és munka, de ez nem azonos a görcsösséggel és az önfeladó szenvedéssel. Ne sóvárogjunk és ne görcsöljünk, reális célokért reális menetrend mentén küzdjünk.

- Aludjunk sokat

Sokan gondolják, az alvás elvesztegetett idő. Pedig az alvás nagyon jó módszer a nehézségek leküzdésére, nyugodtságunk, belső békénk fokozására, testünk legjobb orvosa és gyógyszere. Éljünk vele.

- Engedjük el a másoknak megfelelni akarást

Az egyik legfelszabadítóbb érzés, ha megengedjük magunknak, hogy ne másoknak, hanem magunknak feleljünk meg. Önzés? Lehet, de hozzájárul békénkhez és kiegyensúlyozottságunkhoz. És ha mi jól vagyunk, akkor lehetnek mások is jól körülöttünk.

Sikeres elengedést kívánok!

Tomori Nóra

Hozzászólás