Gyakorlatok a boldogság fejlesztésére 1.

» Írta - - 2014. ápr 19 in Blog, Boldogság, Érzelmi intelligencia, Kommunikáció | 0 Hozzászólás

Gyakorlatok a boldogság fejlesztésére 1.

Vegyük kézbe boldogságunkat néhány nagyon egyszerűen betartható szabály mentén.

Sokunk számára a boldogtalanság egyik forrása, hogy a médiában nekünk címzett hirdetések szerint attól leszünk boldogok, ha ezt is, azt is megvesszük, erre is, arra is befizetünk, ebből is, abból is a nagyobbat, drágábbat választjuk. Ezt persze senki nem győzi, mert nincs megállás, és ráadásul a pénzköltés nem hoz tartós boldogságot.

Az embereket évszázadok óta foglalkoztatja, mi hoz boldogságot, keresték filozófiákban, tudományokban, vallásban, ősi bölcsességekben.

A mai világ kutatási eredményei azt mutatják hogy a boldogságérzetünk választás eredménye. Tény, hogy az egéniségünk örökletes tulajdonságait nem tudjuk megváltoztatni, és életünk körülményeit sem tudjuk teljes mértékben befolyásolni. De mindezekkel együtt nagyon is erős befolyással lehetünk arra, hogy mennyire érezzük boldognak magunkat.

Vannak olyan nagyon egyszerű és hétköznapi dolgok, amik bizonyítottan a boldogságérzet katalizátoraiként működnek, próbáljuk ezeket életünk részévé tenni.

  1. Tegyünk valamit másokért

Azzal, ha másoknak segítünk, magunk is jobban érezzük magunkat. Egészségünk is javulhat, társas kapcsolataink is javulhatnak és örömérzetünk is fokozódik.

Kísérlet:

- Tegyünk három kedves dolgot másoknak még ma.

- Ajánljuk fel segítségünket valakinek.

- Dicsérjünk meg valakit valamilyen eredményéért vagy tulajdonságáért.

- Fel is hívhatunk valakit, akiről tudjuk, hogy nehézségei vannak. Sokszor az is elég, ha meghallgatjuk őt, megmutatva ezzel, hogy odafigyelünk rá.

- Vagy egyszerűen csak mosolyogjunk rá valakire.

  1. Építsük társas kapcsolatainkat.

Kapcsolataink minősége a legfontosabb boldogságforrás. Azok, akiknek jó kapcsolatai vannak másokkal, bizonyítottan egészségesebb és hosszabb életet a bezárkózó, ellenségeskedő embereknél. Jó családi, baráti kapcsolataink és párkapcsolatunk az értelmes élet, a fontosságtudat, és a valahova tartozás kellemes érzését kelti bennünk. Azt se adjuk fel soha, hogy újabb és újabb kapcsolatokra tegyünk szert, törekedjünk kiteljesedni a minél nyitottabb társas életben.

Kisérlet:

- Szakítsunk több időt azokra az emberekre, akik fontosak nekünk. Beszélgessünk velük minél többet. Játsszunk a gyerekekkel, hívjuk fel testvéreinket, barátainkat, régi munkatársainkat.

- Még ma alakítsunk ki három új kapcsolatot. Beszélgessünk valakivel akár a boltban, integessünk egy szomszédnak, tanuljuk meg egy új ismerős nevét.

 

  1. Törődjünk a testünkkel

 

A testünk és a szellemünk szoros kapcsolatban állnak egymással. A mozgás, a sport jó érzést okoz. Még súlyos depresszióból is felépülhet valaki sporttal, mozgással, testével való törődéssel. Nem kell mindjárt maratont futni. Tehetünk egyszerűen egy pár lépést a szabadban, engedélyezhetünk magunknak több időt az alvásra, elmehetünk egy masszázsra.

 

Kísérlet:

 

- Még ma legyünk aktívabbak, hacsak egy kicsit is. Szálljunk le egy megállóval előbb a buszról. Válasszuk a lépcsőt a lift helyett. Menjünk és sétáljunk egyet este.

- Igyunk több vizet, együnk energiát adó, vitamingazdag ételeket is (persze csakis, ami ízlik). Tapasztaljuk ki, nekünk mi segít a rengeteg lehetőség közül, tegyük azt.

 

  1. Vegyük észre magunk körül a világot.

 

A világ körülöttünk sokkal színesebb, mint amit a megszokott hétköznapokban energiánk van észrevenni. Érdemes minél többször megállni és észrevenni, tudatosítani olyan dolgokat, amiket eddig nem láttunk meg. Ezzel mélyülnek érzelmeink, és jobban tudunk a “jelenben” élni, ahelyett, hogy a múlton rágódnánk, vagy a jövő miatt aggódnánk.

 

Kisérlet:

 

- Adjunk magunknak napi 5 percet, hogy álljunk meg és semi mást ne tegyünk, mint lélegezzünk és éljünk a pillanatban.

- Még ma vegyünk észre magunk körül három jó dolgot, aminek örülni lehet. Apróságokat.

-Még ma vegyünk észre három szép dolgot magunk körül, amire rá lehet csodálkozni. Akár egy szép kutyát. Egy szép falevelet. Egy kávé jó illatát. Valaki örömteli nevetését.

 

 

  1. Igyekezzünk mindig tanulni valmi újat.

A tanulás segít nakünk abban, hogy életben tartsuk kiváncsiságunkat és lekössük mentális energiáinkat. Rugalmasságunk és magabiztosságunk is növekszik, ha azt érezzük, hogy fejlődésben vagyunk. Nem kimerítő tanfolyamok vagy diplomák halmozása a cél, hanem a magunk tempója, érdeklődése, lehetősége szerint bármilyen új dolog kipróbálása is akár. Például új sportok, hobbik, időtöltések, új játék megtanulása, új ujság olvasása…

 

Kísérlet:

 

-Még ma tegyünk meg valami olyat, amit még nem csináltunk korábban. Közlekedjünk új úton, válasszunk új fogást az étlapon, válasszunk másik fajta mosóport…

- Tanuljunk valami új dolgot még ma, ha csak apróságot is. Például egy olyan funkciót a telefonunkon, amit még nem használtunk. Használjunk egy új kifejezést valaminek a leírására. Próbáljunk ki vacsorára egy új receptet.

Sikeres tanulást kívánok!

Tomori Nóra

Hozzászólás