Hogyan maradjak sikeres a munkámban?

» Írta - - 2015. aug 03 in Blog, Karrier | 0 Hozzászólás

Hogyan maradjak sikeres a munkámban?

 

Ha elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy sikeresnek érezzük magunkat a munkánkban, nyilván pontosan tudjuk, mennyi nehézséget kellett leküzdenünk, hogy idáig jussunk. Ezt valószínűleg nem akarjuk újra átélni.

Ehhez viszont “fenntartási költséget” kell fizetnünk.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan tudjuk fenntartani az összhangot a sikeresség és aközött, hogy azt csináljuk, amit szeretünk, és amiben jók vagyunk. Mi is folyamatosan változunk és a feladataink is várhatóan változnak majd. Méghozzá többnyire olyan irányban, amire pont nem számítottunk.

Még, ha nem is változtatunk radikális módon, új módszerek, eszközök jönnek, és egy-egy új feladat másfajta gondolkodást igényel. Egy idő után pedig úgy érezzük, már nem annyira kielégítő, nem annyira hozzánk való, amit csinálunk.

Mit tehetünk? Időről időre megvizsgálhatjuk, hol tartunk, mielőtt túlságosan eltávolodnánk attól, ahol lenni szeretnénk.

Néhány ötlet:

Kapcsolat

- Nagyon határozottan döntsük el, milyen kritériumok számítnak nekünk, és csak olyan szempontokat vegyünk figyelembe, amik NEKÜNK SZEMÉLYESEN fontosak! Nem számít mit gondolnak, vagy szerintünk mit gondolnának mások!

- Tegyünk a naptárunkba konkrét napokat, hogy pl. félévente számot vetünk azzal, azt csináljuk-e amit szeretnénk, illeszkedik-e munkánk ahhoz, amiben jók vagyunk, úgy érezzük-e, jó irányban haladunk.

- Határozzuk el, mit kell tennünk azért, hogy a saját utunkon járhassunk. Apró lépésekre gondoljunk, ne drámai változtatásokra.

Példaként egy kérdéslista, amit időnként elővehetünk:

  1. - Mit tartok fontosnak az életben? Mik a legfontosabb értékek a számomra? Változtak-e ezek? A karrierem hogyan támogatja az életcéljaimat?
  2. - Értékeljem a karrier-célomat és azt, hogy mit teszek érte. Változtassak-e valamit?
  3. - Milyen erősségeimre, készségeimre akarok építkezni és valójában mennyire használom ki ezeket?
  4. - Mi lenne az a három szó, amiben összefoglalhatnám, hogy pl. ebben az évben mit szeretnék elérni? Hogyan támogatja ezt a munkám? Kell-e valamit változtatnom?
  5. - Vannak-e olyan hiányosságaim, amiket a céljaim érdekében fejleszthetnék? Hogyan? Mit fogok konkrétan tenni?

Bármilyen szempont szerint értékelhetjük az életutunkat és sokféle úton járhatunk, mindössze azt az egy vezérelvet kövessük, hogy csak a saját szempontjainkat tekintsük szem előtt, ne foglalkozzunk azzal, hogy mások mit szólnak, mit gondolnak…!

Sikeres önmegvalósítást kívánok!

Tomori Nóra

Hozzászólás