Karrier/munka – kérdések és válaszok

» Írta - - 2015. jún 23 in Blog, Karrier, Kommunikáció | 0 Hozzászólás

Karrier/munka – kérdések és válaszok

Az alábbi kérdéseket a közelmúltban tették fel nekem, úgy gondoltam, megosztom őket.

Kérdés: Nemsokára kezdek egy banki elemző pozícióban. Hogyan építsek kapcsolatokat a cégen belül?

Válasz: Azt javaslom, ezt bőven az első munkanap előtt érdemes elkezdeni. Keressünk munkatársakkal kapcsolatot a LinkedInen, hívjuk meg őket ismerősnek, hívjuk el őket kávézni, beszélgetni, hogy minél több informális ismeretet szerezzünk a kialakult kultúráról, szokásokról, és minél több munkatársról tudjuk, hogy ki kicsoda.

Kérdés: Ha új munkahely után nézek, szóljak-e a vezetőmnek erről?

Válasz: Ne tegyünk ilyet, inkább kérjük meg a cégeket, ahova interjúra megyünk, hogy fogadjanak bennünket ebédidőben, vagy munka után. Meg fognak érteni bennünket.

Kérdés: Ha szeretnék kérdezni valamit egy megbeszélésen, de érzem, hogy a főnököm mérges lesz rám, mit tegyek?

Válasz: Mindenképp érdemes kérdezni, fontos, hogy mindent pontosan megértsünk. Esetleg a megbeszélés után kereshetünk egy megfelelő percet, amikor négyszemközt elnézést kérhetünk az esetleges kellemetlenségért. Igyekezzünk főnökeinkkel mindig egyenesen és négyszemközt tisztázni minden félreértést, konfliktust.

Kérdés: A megbeszéléseinken a csoportvezető főleg “a saját hangját szereti hallani”. Nehéz mellette szóhoz jutni, véleményt mondani. Mit tegyek?

Válasz: Vannak technikák, amelyek segítenek ilyen esetben. Fordulhatunk például az egész csoporthoz, valahogy így: “Mit gondoltok arról, ha ezt és ezt tennénk?” vagy: Van ötletetek arról hogy…?” De sose vágjunk a vezetőnk szavába, várjuk ki egy kis szünetet és használjuk ki.

Sikeres karrierépítést kívánok!

Tomori Nóra

 

Hozzászólás