Milyen munkában lehetnék a boldog?

» Írta - - 2015. aug 01 in Blog, Karrier | 0 Hozzászólás

Milyen munkában lehetnék a boldog?

Ez a kérdés szinte mindenkit foglalkoztat. Olyan munkában lehetünk boldogok, amiben a természet-adta erősségeinket és tehetségünket kamatoztathatjuk.

Családi és iskolai beidegződések nyomán a legtöbb ember arra törekszik, hogy azokat a készségeit fejlessze, amiben hiányosságokat érez. A vállalati szervezetekben is sokszor a gyengeségek fejlesztésére törekednek. Ha valakinek kommunikációs problémái vannak, elküldik egy 6 órás tréningre. Ettől pedig nem biztos, hogy jobban fog kommunikálni.

Szerencsésebb, hatásosabb és nem utolsó sorban motiválóbb dolog, ha arra fókuszálunk amiben jók vagyunk és azt tovább erősítjük.

Kapcsolat

Ugyanez érvényes munkatársaink képzésére is.

Ne felejtsük, hogy ha valamivel elkezdünk foglalkozni, az felerősödik. Ha a problémával foglalkozunk, a probléma erősödik fel. Legalábbis azáltal, hogy fókuszálunk rá. Ha a tehetségünkre koncentrálunk, a tehetségünk erősödik fel. Mindig a pozitív energiák építenek belső motivációt, elkötelezettséget és jó csapatot is. Minél inkább a problémás területek fejlesztésén görcsölünk, annál kevesebb energiánk marad erősségeink megélésére.

Figyeljük meg, mik a természetes erősségeink. Ezekre koncentrálva és ezeket fejlesztve teremthetjük meg a belülről motiváltság, és a sikeresség érzését.

Ha bizonytalanok lennénk afelől, hogy miben rejlik természetes tehetségünk, gondoljunk vissza, milyen környezetben, elfoglaltságban, játékban, időtöltésben éreztük jól magunkat már gyerekkorunkban is és azóta is, milyen tantárgyakat szerettünk az iskolában, mit szerettünk csinálni a szünetekben, miben szerettünk elmerülni, milyen tudomány, művészet, alkotás, mozgásforma állt közel hozzánk, milyen szerepet vállaltunk fel szívesen a családunkban, a barátaink között, az osztályban, az iskolai táborokban, hogyan oldottunk meg nehéz problémákat, milyen eszközök váltak be, stb. Mindezek segíthetnek abban, hogy rájöjjünk, mik a természetes vonzódásaink, milyen lehet az egyéniségünkhöz és képességeinkhez legjobban illeszkedő tevékenység és környezet. Amit újra és újra megtapasztalok ügyfeleim esetében, hogy saját maguk elől is rejtett képességekre derül fény egy alapos vizsgálódás nyomán.

Sikeres karrier építést kívánok!

Tomori Nóra

Hozzászólás