“OK vagyok, OK vagy” – de hogy jussunk ide?

» Írta - - 2013. jan 11 in Blog, Boldogság, Család, Érzelmi intelligencia, Karrier | 0 Hozzászólás

“OK vagyok, OK vagy” – de hogy jussunk ide?

Ahhoz, hogy sikeresek lehessünk a munkánkban, magánéletünkben, és gyerekeink nevelésében, először is nekünk magunknak kell “ rendben lennünk”.

Ha nem érezzük magunkat elég magabiztosnak, önbizalom telinek, elégedettnek, akkor tehetünk magunkért olyan dolgokat, amelyekkel hozzásegíthetjük magunkat ennek eléréséhez.

A repülőgépeken , a biztonsági előírások szerint is először magunkra kell föltennünk az oxigénpalackot, és csak azután segíthetünk azoknak, akik ebben segítségre szorulnak, gyerekek, stb. Hogyan tehetjük fel a képzeletbeli “oxigénpalackot” magunkra a mindennapokban, hogy elég jól legyünk ahhoz, hogy munkánkban, emberi kapcsolatainkban és gyermekeink nevelésében sikeresek legyünk?

Néhány lehetőséget szedtem össze, amik garantáltan segítenek.

1. Írjunk le 100 dolgot, amit szeretünk, nagyra becsülünk magunkban!

2. Írjunk le 100 dolgot, amiben jók vagyunk!

3. Írjunk le 100 olyan jó dolgot, ami velünk történt az elmúlt hónapban! Kutatások igazolják, hogy, ha minden nap összeírjuk, milyen jó dolgok történnek velünk, három hét alatt érzékelhetően boldogabbnak érezzük magunkat.

4. Menjünk körbe minden nap az otthonunkban, és vegyük számba, mi mindenünk van, aminek örülünk, mi minden működik jól.

5. Szedjünk össze legalább 10 olyan dolgot, amit sikeresen megcsináltunk, és írjuk le, hogy ezekben sikeresek voltunk!

6. A sikeres és jó dolgokat kössük is össze a lehetséges okokkal, azaz mi mit tettünk, mi hogyan értük el, hogy az adott dolog jól sikerüljön. Semmi sem a véletlen szerencse műve, vegyük észre, hogy mi is ott voltunk! Írjuk le: “Ez a jó dolog azért történt velem, mert…” Ezzel segítünk agyunknak abban, hogy összekösse a jó dolgokat a bekövetkezésükért való saját felelősségünkkel.

7. Fogadjunk el minden bókot, dicséretet! Higgyük el, hogy igazak! Legyünk büszkék magunkra! Köszönjük meg, és kimondatlanul tegyük hozzá: igen, ez így van!

8. Ha túl nagy feladtok állnak előttünk, koncentráljunk az apró lépésekre!

9. Koncentráljuk a tettekre! Jusson eszünkbe, hogy a tettek hangosabban beszélnek a szavaknál!

10. Keressük a dolgok optimista megközelítését! Ez segíteni fog megtalálni a jót magunkban és másokban is!

11. Mindig a jót keressük embertársainkban! És tudatosítsuk magunkban ezeket!

12. Magunk felé mindig legyünk elnézők és megbocsátók! Bocsássunk meg magunknak minden hibáért, amit elkövettünk! Így segítsünk magunknak kijönni bűntudatunkból! Ne büntessük magunkat bűntudattal! Megbocsátással a múltat nem változtathatjuk meg, de a jövőt igen!

 

Szeretettel,

Tomori Nóra

 

 

 

Hozzászólás