Öt dolog, amivel elszúrhatjuk munkahelyi sikerünket

» Írta - - 2015. Júl 10 in Blog, Karrier | 0 Hozzászólás

Öt dolog, amivel elszúrhatjuk munkahelyi sikerünket

 

A vállalati alkalmazottak közül sokan gondolkodnak azon, miért is ne kezdhetnének saját vállalkozásba, hiszen maguk uraiként dolgozhatnának…Csakhogy legtöbbször ezek a gondolatok örökre csak álmok maradnak, viszont úgy rátelepszenek a dolgozó ember gondolataira, hogy lerontják munkahelyi lelkesedését és teljesítményét. Hogyan?

1. Kezdünk mindent kritizálni, mintha mi jobban tudnánk…

Álmainkban elvágyódunk, magánvállalkozást tervezgetünk, és egyre kritikusabbakká, destruktívabbakká válhatunk. Sajnos, a legbiztosabb rossz hatás az, hogy “negatív” embereknek fognak látni minket, jó hírünk esik áldozatul. Ezzel elvágjuk előrejutásunk útját is, mert a legtöbb vezető kerüli a “negatív” emberek előléptetését.

2. Kritikusságunk miatt elromlanak kapcsolataink kollégáinkkal, a többi területek dolgozóival, főnökünkkel, a HR-rel, stb.

Ez tudatalattink műve, ami azért láttatja velünk a többieket negatívan, mert vágyainkat tükrözi, és azok megvalósítására motivál.

3. Elhatározzuk, hogy csak azt tesszük meg, amit kérnek tőlünk, se többet, se kevesebbet.

A legtöbb munkahelyen erős verseny van a munkatársak között, harcolnak az előrejutásért a fizetésemelésért, az elismerésekért, stb. Ha nem próbálunk többet nyújtani az elvártnál, nagyon hamar a sor végén találjuk magunkat, és ekkor beindul a negatív spirál, elkezdünk kevesebbet tenni a vártnál, hiszen nem értékelnek bennünket…

4. Másokat is próbálunk meggyőzni negatív nézeteinkről.

Másoknak is negatívan beszélünk a cégnél történő dolgokról, negatívan nyilatkozunk mindenről. Azt gondoljuk, ők is hasonlóképpen vélekednek majd. Ehelyett viszont arra a meggyőződésre jutnak, hogy megkeseredett, hitel és bizalomvesztett emberek vagyunk, akikre már nem kell /nem lehet számítani.

5. A rossz még rosszabbá válik

Évek telnek el negatív spirálban, és a végén már nem marad más választásunk, mint távozni a cégtől, és akár nyitva is lenne az út a magánvállalkozás felé. Ekkor már azonban a távozás nem teljesen önkéntes, és nem a “meg tudom csinálni”, hanem az “azért sem vagyok képtelen rá” hozzáállást tükrözi.

Cikkem üzenete, hogy, ha megfordul a fejünkben a magánvállalkozás ötlete, akkor ne töltsünk éveket annak dédelgetésével, hanem döntsünk. Vagy vegyük fel az alkalmazotti mentalitást és teljes gőzzel arra koncentráljunk, vagy tegyük magunkévá a vállalkozói mentalitást és vágjunk bele.

A lényeg, hogy ne valami más után sóvárogjunk, hanem ott és abban legyünk lelkesek, amit választunk.

Sikeres választást kívánok!

Tomori Nóra

Hozzászólás