Pénz boldogít?

» Írta - - 2016. Júl 04 in Blog, Boldogság | 0 Hozzászólás

Pénz boldogít?

Időről időre jelentésekről olvashatunk a világ lakóinak boldogságáról.

A legutóbbi ENSZ felmérés szerint az észak-európai országokban él a legtöbb elégedett ember. Gyerekkorunk óta ismerjük a mondást, miszerint a “pénz nem boldogít”, a legelégedettebb emberek mégis magas GDP-vel rendelkező országokban élnek. Mit tegyünk, ha boldogok szeretnénk lenni, de hát nem pont Észak-Európában születtünk?

A pénz nem önmagában boldogít. A családban és párkapcsolatban élők, valamint a szélesebb baráti körrel rendelkezők általában egészségesebbek és magukat kiegyensúlyozottabbnak érzők, mint az egyedülállók. A megbocsátásra képesek és a “pozitív” gondolkodók boldogabbak az elégedetlenséget keresőknél. A kielégítő minőségű munka is boldogít, ilyen az, amibe bele tudunk feledkezni. A naiv emberek boldogabbak a kétségek között élőknél. A hála érzetére képes emberek boldogabbak a közönyöseknél. Fizikai helyzetünk is hat érzéseinkre, a fizikailag jó érzettel rendelkezők boldogabbak a hiányérzettel rendelkezőknél.

Tehát, ha boldogok akarunk lenni:

- Fogadjunk el minden meghívást társasági, baráti, családi eseményekre, összejövetelekre és építgessük kapcsolatainkat. Kezdeményezzünk társasági találkozókat és igyekezzünk minél több “ódivatú” személyes találkozást szervezni az online beszélgetések mellett.

- Találjunk olyan dolgokat, élményeket, momentumokat munkánkban, amik jól mennek nekünk, amiket élvezni tudunk, aktívan vezessünk listát apró munkahelyi sikerélményeinkről, biztos, hogy van ilyen!

- Hogyan gondolkodjunk pozitívan? Először is, ne legyünk hajlandóak magunkat másokhoz hasonlítani! Ne hasonlítsuk a mi elég szép házunkat a szomszéd csodálatos házához és a magunk olimpiai bronzérmét a nyertes aranyérméhez!

Másodszor, a dolgok jobbik vetületét tegyük magunkévá. Ha párunk sokat dolgozik, fogadjuk el, hogy sok a határidős munkája és szorgalmas, és ne azon szomorkodjunk, hogy nem tölt elég időt velünk.

- Keressünk okot arra, hogy valamiért hálásak lehessünk és ezt írjuk is le, mondjuk is ki hangosan!

- Aludjunk, pihenjünk eleget, ne kínozzuk magunkat lehetetlen éheztető diétákkal és mozogjunk sokat jó érzést adó módon, nem olimpiára készülve…

- Próbáljuk ki az ajándékozás és a segítségnyújtás élményét, lehet, hogy csodálkozni fogunk, milyen élményeket élhetünk át.

- Engedjük meg magunknak az olyan pillanatnyi örömöket is, mint pl. a tévézés, hiszen ez is kapocs a világhoz, élményt és tudást ajándékoz nekünk, csak ne vigyük túlzásba…

Boldog napokat kívánok!

Tomori Nóra, karrier és life coach, életvezetési zanácsadó

Hozzászólás