Tudatosság és bátorság

» Írta - - 2012. okt 08 in Blog, Boldogság, Érzelmi intelligencia | 0 Hozzászólás

Tudatosság és bátorság

“A tudatosság minden erények anyja. Az a természete, hogy befelé fordul, lát, visszatükröz és megért. A bátorság minden erények atyja. Természeténél fogva mer, tesz, áldozatot hoz és hódít.” Niraj Kumar.

 

E két erény a személyes fejlődés alapja. Yin és yang.

Tudatosságunk segít megérteni, mit miért teszünk. Megmutatja, miért gondoljuk azt, amit gondolunk, és miért érzünk úgy, ahogy érzünk. Ad nekünk egy leheletnyi szünetet a gondolkodásra, mielőtt valamire reagálnánk. Ha nem nézünk magunkba és nem értjük meg saját egyéniségünk mintázatait, akkor semmilyen változást sem várhatunk magunktól, ugyanazokat a hibákat fogjuk sorra megismételni.

Ha egyszer igazán befelé tekintünk, észrevesszük, melyek azok a meggyőződéseink és érzelmi mintáink, amik nem támogatnak bennünket. Ekkor mit tehetünk? Persze, megváltozhatunk. Ehhez kell viszont a valódi bátorság.

Nagy bátorságra van szükségünk, hiszen önmagunkkal kell szembemennünk. El kell ismernünk, hogy tévedtünk. Az is lehet, hogy azzal kell szembemennünk, amit mások gondoltak rólunk, vagy olyasmivel, amit valamilyen társadalmi elvárásnak gondolunk, sőt, talán az is. Sokszor egyszerűbb felhagyni a változás álmával, mint bátorságot meríteni önmagunk kiteljesítésére.

 

Kísérlet: Gondolj arra, mi az, amit meg szeretnél változtatni magadban, vagy az életedben. Amihez nem érzel elég tudatosságot, vagy bátorságot.

A tudatosság fejleszthető például azzal, ha időről időre őszinte önvizsgálatot tartasz, figyeled magad, meditálsz. A bátorság fejleszthető például azzal, ha becsukod a szemed, és elképzeled, milyen lesz az, amikor már meg merted tenni a változtatást.

 

Sikeres változást, tudatos fejlődést kívánok!

 

Tomori Nóra

Hozzászólás