Mit tegyünk, ha új, ígéretes munkahelyünk nem az, aminek tűnik: “az interjún még másról volt szó”?

» Írta - - 2016. aug 24 in Blog, Karrier | 0 Hozzászólás

Mit tegyünk, ha új, ígéretes munkahelyünk nem az, aminek tűnik: “az interjún még másról volt szó”?

Egyik ügyfelem nem sokkal diplomája megszerzése után egy jó nevű vállalatnál kapott izgalmas színes munkanapokkal kecsegtető állást értékesítés területén. Nagyon örült és lázasan várta, hogy elkezdhesse felelősségteljes munkáját. De meglepetések érték, mert mindjárt az első napon bevezették egy raktárhelységbe, kezébe adtak egy telefont és két listát, az egyiken értékesítési “meggyőző érvek” voltak, a másikon nevek és telefonszámok hosszú sora. Kiderült, az volt az egyetlen feladata, hogy hideghívásokat végezzen…

Ha új munkahelyünkön merőben más helyzetbe csöppenünk mint amit előzőleg kommunikáltak felénk vagy amit vártunk tőle, mielőtt elkeserednénk, gondoljuk át a lehetőségeinket.

- Először is, próbáljunk türelmesek maradni. Várjunk kicsit, hátha csak ideiglenesen kerültünk az adott feladatok közé, talán vezetőnk szabadságon van, vagy helyettesítenünk kell valakit első napokban. Új munkahelyen dolgozni mindenképp stresszes és sok feszültséget jelent, próbáljunk türelmesen várni.

- Adjunk esélyt. Bármi új dologba kezdünk az életben, ritkán kapjuk pont azt, amire számítottunk. Az új állásokkal ugyanez a helyzet. Igyekezzünk megismerni új munkatársainkat, legyünk segítőkészek velük, hívjuk el őket egy kávéra, vállaljunk pluszfeladatokat, hogy főnökünkre jó benyomást tegyünk, igyekezzünk barátságossá alakítani íróasztalunkat, környezetünket. Ha hétről hétre kicsivel jobban érezzük magunkat, talán meg is nyugodhatunk. Ha ez nem jön el, akkor eldönthetjük, hogy az adott munka nem nekünk való.

- Beszéljünk főnökünkkel. Magunkkal vihetjük az álláshirdetés szövegét, és készítsünk egy listát a feladatokról, amikkel valójában telik a napunk. Semmiképp se vádaskodjunk. Mondjuk, hogy jobban meg szeretnénk érteni a helyzetet, erről és erről volt szó az interjún, mi változott?

- Készüljünk fel új állás keresésére. Ha épp új munkahelyen vagyunk, valószínűleg más párhuzamos kereséseink is realizálódhatnak, és mindenképp benne vagyunk az álláskeresés lendületében, használjuk ki. Ha esetleg elutasítottunk egy másik ajánlatot, bátran hívjuk fel a céget, kérdezzük meg, betöltetlen-e még a pozíció, vállaljuk fel, hogy megváltoztattuk a véleményünket és inkább hozzájuk csatlakoznánk, legyünk őszinték.

- Ha további interjúkra megyünk, sokkal alaposabban igyekezzünk megtudni a munkakör részleteit, de kérhetünk akár írott munkaköri leírást is.

- Lépjünk tovább. Semmi baj nincs azzal, ha pár hét után tovább állunk, ne legyen lelkiismeret furdalásunk. Legyünk persze kedvesek, ne égessünk fel magunk mögött semmilyen hidat.

Sikeres munkakeresést kívánok!

Tomori Nóra, karrier tanácsadó 

Hozzászólás